Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3 Slideshow Image 3

Over Panevėžys

De Groothertog van Litouwen en de koning van Polen Alexander legden de eerste steen in de geschiedenis van de stad Panevėžys die zijn 500e verjaardag vierde in 2003. Op 7 september 1503 schonk de Groothertog het land tussen de rivieren Lėvuo en Nevėžis aan de stad op voorwaarde dat er een kerk werd gebouwd.

Panevėžys ligt aan de oevers van de rivier de Nevėžis, de zesde langste rivier in Litouwen. De stad ontleent haar naam aan de rivier: vežys betekent rivierkreeft. Pa-ne-vežys betekent letterlijk bij-geen kreeft, dus de rivier zonder kreeft. Senvagė (de oude bedding), wordt het beschouwd als het symbool van Panevėžys en is een beroemde plek voor vrije tijd en festivals.

Panevėžys, de hoofdstad van het Aukštaitija Etnografisch Gewest, is al meer dan een eeuw de vijfde stad van Litouwen. Zij beslaat 50 vierkante kilometer met meer dan 109 duizend inwoners, van wie de meerderheid (96 procent) uit Litouwers bestaat. De overigen zijn van Russische, Oekraïense, Poolse en Wit-Russische origine. Panevėžys ligt in het (noord)midden van Litouwen, halverwege tussen twee Baltische hoofdsteden Vilnius en Riga. De stad heeft een goede geografische ligging, die een belangrijke rol speelt in de communicatie met andere Litouwse steden en de stad Kaliningrad. De snelweg Via Baltica loopt door de stad en verbindt deze met West-Europese landen.

Panevėžys is een lid van de Unie van de Baltische steden. De stad heeft 12 partnersteden in het buitenland: Lünen (Duitsland), Goes (Nederland), Kalmar (Zweden), Lublin (Polen), Kolding (Denemarken), Mytishi en Kaliningrad (Rusland), Gabrovo (Bulgarije), Rakvere (Estland), Daugavpils (Letland), Vinnytsia (Oekraïne) en Maramures (Roemenië). Vriendschappelijke contacten zijn gelegd met Chengdu (China), Ivano-Frankivsk (Oekraïne), Szarvas (Hongarije), Ramla (Israël), Ozurgeti (Georgia), Lecce (Italië) en Ferizaj (Kosovo).

Laatste Nieuws

Septemberreis naar Panevėžys.

Geplaatst op 6 november 2016
Bestuursleden-met-basketballers

26 September jl. bracht het bestuur van de stichting een bezoek aan Panevėžys.. Het uitgebreide verslag van deze reis is nu te downloaden in de rubriek Publicaties.

Lees meer »
Publicaties
Jaarverslag 2016 Jaarverslag 2016.pdf
Septemberreis naar Panevezys Septemberreis-naar-Panevezys.pdf
Annual Report 2015 Annual Report 2015.pdf
Meer verslagen & documenten »