Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3 Slideshow Image 3

Nieuws

Septemberreis naar Panevėžys

Geplaatst op 6 november 2016

Bestuursleden-    met-basketballers 26 September jl. bracht het bestuur van de stichting een bezoek aan Panevėžys.. Het uitgebreide verslag van deze reis is nu te downloaden in de rubriek Publicaties.

Tegenbezoek aan zusterstad Panevėžys

Geplaatst op 27 juni 2016

concept Van 5 tot 8 mei 2016 heeft een delegatie van Ter Valcke (SVRZ), bestaande uit 5 personen, een bezoek gebracht aan het St. Joseph's house of sociale care in Panevėžys. Ze werden daarbij begeleid door een bestuurslid van de Stichting Stedenband Goes-Panevėžys, Eric Debbaut. Het betreft een tegenbezoek, aangezien de leiding van het St.Joseph's house, bestaande uit 3 personen, in oktober 2014 een bezoek heeft gebracht aan Ter Valcke. Het St. Joseph's house is een combinatie van verzorgings- en verpleeghuis. Er zijn in het huis 84 clinten opgenomen en er werken 56 fulltime medewerkers. De directie was erg onder de indruk van het concept waarmee Ter Valcke werkt (zie foto) Dit concept is door Ter Valcke visueel uitgewerkt en voor deze gelegenheid in het Litouws vertaald. De instellingen hebben afgesproken dat ze een rol willen spelen bij de implementatie van dit concept in het St. Joseph's house. Er wordt daarbij ook gedacht aan het uitwisselen van personeel om ook op die manier een kwaliteitsslag te maken. Allen zijn erg enthousiast om hiermee aan het werk te gaan. Er zijn ook nog bezoeken gebracht aan een tweetal andere instellingen waaronder een huis voor kleinschalige opvang voor dementerende ouderen. Dit was een nieuwe voorziening. Verder ook aan een instelling voor maatschappelijk werk met een opvang voor uit huis geplaatste kinderen en opvang voor thuis en daklozen. Het bezoek aan Panevėžys begon met een officile ontvangst op het stadhuis door de burgemeester. Er is veel waardering voor het feit dat we enkele weken geleden een aantal ziekenhuisbedden hebben geschonken aan een tweetal instellingen in Panevėžys.

Mathisse Arendsen exposeert in Panevėžys

Geplaatst op 25 april 2016

expositie-Mathisse De Goese schilder, Mathisse Arendsen, exposeert op dit moment met 14 schilderijen in Panevėžys, op uitnodiging van de Painters Association. De schilderijen zullen eerst in de Rechtbank, vervolgens een aantal maanden in het Stadskantoor en tenslotte in de grote Openbare Bibliotheek in Panevėžys geëxposeerd worden. Eind september zullen de schilderijen weer terugkomen naar Goes. Mogelijk zijn er dan ook al een paar verkocht. Mathisse Arendsen heeft al veel exposities op zijn naam staan, zowel in binnen als buitenland. Dit is de eerste keer dat werk van hem in Litouwen geëxposeerd wordt. De exposities vinden plaats in het kader van de Stedenband Goes-Panevėžys. Werk van Mathisse is te zien op de site www.artm.nl

Bedden voor Panevėžys

Geplaatst op 01 maart 2016

bed Binnenkort gaan 24 ziekenhuis (hoog-laag) bedden, matrassen en nachtkastjes op transport naar Panevėžys. De bedden, matrassen en nachtkastjes zijn beschikbaar gesteld door Zorggroep Ter Weel uit Goes en komen uit twee verzorgingsinstellingen uit Goes en Krabbendijke en het Gasthuis te Goes. Vanzelfsprekend is de Stichting hier zeer content mee en bedankt de gulle gevers. Om het onderlinge transport hier mogelijk te maken heeft Vogelaar Fruvo N.V. uit Krabbendijke zich bereid verklaard om de Stichting hierbij te helpen. Ook hiervoor onze dank. Het transport van Goes naar Panevėžys wordt geregeld vanuit Panevėžys. De bedden, matrassen en nachtkastjes zijn bestemd voor St. Joseph’s House of Social Care te Panevėžys.

Voetbalstage in Panevėžys

Geplaatst op 01 maart 2016

Dit jaar zullen naar verwachting twee leerlingen van scholengemeenschap Scalda (CIOS) in Goes op stage gaan naar Panevėžys. Twee voetballers gaan in de periode van 23 april t/m 11 juni op een korte stage naar de Voetbalschool in Panevėžys.

Opening Expositie Lithuanian Folk Art en Zeeuws handwerk in het Historisch Museum De Bevelanden te Goes.

Geplaatst op 07 december 2015

Opening Expositie Onder grote belangstelling vond op zaterdag 28 november 2015 de opening plaats van een expositie Lithuanian Folk Art en Zeeuws handwerk in het Historisch Museum De Bevelanden te Goes. Deze expositie loopt van 28 november 2015 tot 26 maart 2016. De tentoonstelling is tot stand gekomen door een eendrachtige samenwerking van het Historisch Museum De Bevelanden te Goes en het Gemeentelijk Historisch Museum (Local Lore Museum) te Panevėžys en het bestuur van de Stichting Goes-Panevėžys .

Klik hier om het volledige verslag van de opening te lezen en/of downloaden

Landelijke bijeenkomst van de Nederlands Baltische Vereniging.

Geplaatst op 08 november 2015

Bezoek NBV Op 7 november jongstleden hebben Antoon Andela en Anton Nellen de landelijke bijeenkomst van de Nederlands Baltische Vereniging in Bilthoven bezocht. Antoon Andela heeft hier een presentatie gehouden over ruim 20 jaar samenwerking tussen Goes en onze zusterstad Panevezys in Litouwen.
Gezien de reacties werd deze presentatie door Antoon op deze bijeenkomst zeer gewaardeerd en is zeker ook bij andere gelegenheden voor herhaling vatbaar. In woord en beeld heeft hij op deze bijeenkomst onze wederzijdse activiteiten gedurende 20 jaar nader toegelicht en uiteengezet. Tevens gaf hoogleraar Sovetlologie de heer van Voren een lezing met het thema: “De Holocaust in Litouwen – een onverwerkt verleden”. Het was hoogst interessant hoe deze zeer ervaren man de gang van zaken in Litouwen tijdens de 2e wereldoorlof neerzette. Ook de Litouwers bleken geen lieverdjes als het om het deporteren en ombrengen van Joden ging.

Nadere informatie bij baltischevereniging.nl

Litouwse folklore in het Historisch Museum De Bevelanden

Geplaatst op 20 oktober 2015

Lint-1 van 28 november 2015 tot 28 maart 2016 zullen tijdens de expositie "Zeeuws handwerk & Lithanian Folk Art" traditionele folkloristisch textiel van zowel Zeeuwse als Litouwse bodem tentoongesteld worden. Wij nodigen u uit om eens een kijkje te komen nemen tijdens deze kleurrijke expositie !

Voor het openings-programma van deze expositie, klik hier om de flyer te downloaden

Artikel in de Bevelandse Bode

Geplaatst op 19 oktober 2015

Fruitplukmedewerkster Greta aan het werk In bijgaand artikel in de Bevelandse Bode van 21 oktober leest u een interview met de voorzitter van de Stichting Stedenband Goes – Panevėžys, Antoon Andela en bestuurslid Anton Nellen, over Litouwse studenten, die van begin september tot 23 oktober in het kader van een uitwisselingsproject, geïnitieerd door de stichting, in de fruitteelt ervaring opdeden.

Klik hier om het artikel te lezen

Laatste Nieuws

Septemberreis naar Panevėžys.

Geplaatst op 6 november 2016
Bestuursleden-met-basketballers

26 September jl. bracht het bestuur van de stichting een bezoek aan Panevėžys.. Het uitgebreide verslag van deze reis is nu te downloaden in de rubriek Publicaties.

Lees meer »
Publicaties
Jaarverslag 2016 Jaarverslag 2016.pdf
Septemberreis naar Panevezys Septemberreis-naar-Panevezys.pdf
Annual Report 2015 Annual Report 2015.pdf
Meer verslagen & documenten »